Strona główna

Wielkanocne wypieki w klasie 3.

W ramach przygotowań do szkolnego śniadania wielkanocnego, uczennice klasy 3 postanowiły własnoręcznie upiec tradycyjny mazurek – ciasto, które od lat króluje na polskich stołach w czasie Świąt Wielkanocnych.Przygotowania rozpoczęły się kilka dni wcześniej. Pod czujnym okiem wychowawczyni oraz z pomocą rodziców, dziewczynki zapoznały się z przepisem na klasyczny mazurek z kajmakiem i orzechami. Sam proces pieczenia odbył się w szkole, gdzie nie brakowało śmiechu, dobrego humoru i... mąki w powietrzu! Ciasto kruche, starannie rozwałkowane, upieczone, a następnie  udekorowane własnoręcznie przygotowanym kajmakiem, suszonymi owocami i bakaliami, prezentowało się przepięknie. Madzia jak i Kaja miały okazję dołożyć coś od siebie – nie tylko dosłownie, ale i w postaci serca włożonego w przygotowanie tego wyjątkowego przysmaku.Mazurek został podany podczas szkolnego śniadania wielkanocnego, które zgromadziło uczniów  klas od 0 do 4. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem.


mazurki2.jpg